İlk Defa Kamp Yapacakların Bilmesi Gerekenler

Ahh bu ilk kamp deneyimleri. Ne güzel anılar getiriyor insana. İstediğin yere çadırını kurmak, özgür bir şekilde tatilini yapmak … Kamp yapmak gerçekten çok zevkli bir şey. Birde bunun ilk deneyimi var ki her şeyden çok daha zevkli 😀

İlk Kamp Deneyimi İçin Önemli Hususlar

1) Korkmayın, Endişelenmeyin.

İlk defa bisiklete bindiğiniz zamanı hatırlıyor musunuz yada ilk defa denize girdiğiniz zamanı? Nasılda korkuyordunuz değil mi her an düşebilirim veya her an boğulabilirim diye. Öyle oldu mu hiç? İşte yeni kazanacağınız bu deneyim de aynen böyle. İlk başlarda sizi tedirgin eden çok şey olsada zamanla her şeye alışıp artık bu sizin için vazgeçilmez bir tutku haline gelecek.

2) Vahşi Hayvanlar

Çok ekstrem durumlar gerçekleşmediği sürece vahşi hayvanlar size saldırmaz. Zaten çoğu zaman sizin yanınıza bile uğramazlar. Kamplarda vahşi hayvanlarla karşılaşma ihtimaliniz bile düşük. Siz zaten 4 ayaklı olanlardan değil 2 ayaklı olanlardan korkun. Onlar daha acımasız, daha vahşi.

3) Tecrübe Önemlidir

İlk kez kamp yapmaya gideceğiniz zaman daha önce tecrübesi olan birisiyle gitmeniz sizin için çok avantajlı olacaktır. Ateşi nasıl yakmanız gerektiğinden, çadırı nasıl kurmanız gerektiğine kadar birçok şeyi arkadaşınız vasıtasıyla öğrenmiş olursunuz. Zorunlu bir şey mi? Tabiki hayır sadece bir opsiyon bu.

Benim böyle bir arkadaşım olmadı hiç. Bende arkadaşımla bir gün otururken hadi kamp yapmaya gidelim mi diye düşündük ve bir anda gittik. Çadırı kurarken internetten video izleyerek kurduk yemek ihtiyacımızı hazır konsevelerle idare ettik vs. oluyor yani.

4-) İlk Kamp Deneyiminizi Tatil Amaçlı Yapmanızı Öneririm.

Kamp Deneyimleri İkiye Ayrılır

Birincisi ekstrem şartlara sahip olan deneyimler ikincisi de tatil amaçlı olan deneyimler.

Ekstrem kamp deneyimleri adı üstünde olduğu gibi kışın -10 derecelerde, dağların başlarında, hatta çölde, kutupta yani zor şartlarda kamp yapmak demektir.

Diğeri ise keyfini sürdürdüğünüz, denizinize girdiğiniz, tatilde huzuru otel odalarında çok yüksek paralarla kalmakla değil toprağın üstünde uyuyarak bulmaktır.

Hayatında hiç kampa gitmemiş birisinin en zor şartlar altında kamp yapması ne kadar doğru olur bilmiyorum 🙂 Ben ilk kamp deneyimimi Fethiye Ölüdeniz’de yapmıştım. İnanılmaz keyifliydi benim için.

5)Kamp Yapacağınız Yeri Seçerken Dikkat Edin

Tecrübeli bir arkadaşınız varsa onunla birlikte dağda, bayırda istediğiniz yerde kalın ama sizin arkadaşlarınızla birlikte ilk deneyiminiz olacaksa ücretli kamp alanlarını tercih etmeniz daha doğru. Oralarda wc/duş imkanınız var ayrıca. Sizin için daha rahat olacaktır.

6)Bahar ve Yaz Ayları İyi Tercih

Ücretli kamp alanları yaz aylarında sezonunda oluyor ve çok pahalı oluyor. Zaten ücretli kamp alanlarını gözlerine kestirmiş olanlar için söyleyim eylül ekim gibi veya nisan mayıs gibi gitmek en doğrusu. Günlük çadır başına 20-30 lira oluyor ki bence çok uygun. Doğada kamp yapmak için ise hava durumu göz önüne alarak yazın kamp yapabilirsiniz. Ancak likya yolu gibi bir yolda yazın kamp yapmak sıcaktan size çok bunaltıcı gelecektir.

7) Kamp Malzemeleri

Sırt Çantasınızı İyi Seçin

Siz otele gitmiyorsunuz siz dünyaları çantanıza sığdırdığınız bir yolcuğa çıkıyorsunuz. Gereksiz hiçbir şey almamanız gerekir. Alacağınız herbir şey size artı bir yük olacaktır.

Sırt çantanız da en az 50L olması size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Çünkü siz uyku tulumundan yiyeceklere kadar bir çok şeyi içine koyacaksınız.

Çadır Seçiminiz Önemli

Su geçirmez ve 4 mevsim olmasada 3 mevsim sizi ayakta tutabilecek kaliteli bir çadıra ihtiyacınız var. Malzeme listesinde çadırı en başa yazmadım çünkü ücretli kamp alanlarında çadır kiralayabiliyorsunuz ama eğer çadır almak istiyorsanız ve tek kişiyseniz eğer çift kişilik, 2 kişiyseniz üç kişilik çadır alıp çadırın içinde eşyalarınızı da koyabileceğiniz bir boşluğun olması önemli bir husustur.

Diğer Malzeme Listesi

Birinci elden ihtiyaç olan malzemelerinizi yanınıza almanız sizin için doğru olacaktır. Mesela saç kurutma makinesine ne gerek var, mesela tuvalet pompasına ne gerek var değil mi 🙂

Yanınıza alabileceğiniz malzemeleri kısaca özetlemek gerekirse; “Mat, uyku tulumu, el lambası, powerbank, çöp poşeti, çakmak, ilk yardım çantası” tabi bunlara ek olarak şunlarda alınabilir; “Matara, suluk, termos, kafa lambası, ip, balta, katlanabilir testere, kibrit” Çantanın içerisinde ek olarak koyabileceğiniz temiz çamaşır, yedek kıyafet, deniz için terlik, duş için havlu gibi seçenekleri artırmak mümkün.

Ancak burda önemli olan husus şu siz nereye gidecekseniz ona göre bir hazırlık yapmalısınız. Yanınızda gereksiz taşıdığınız her yük size misliyle geri dönecektir.

Ayrıca yanınıza okuyabileceğiniz 1-2 kitap alabilirsiniz. Kamp yapmak insanı teknolojiden her şeyden çok uzaklaştırdığı gibi seni de çok yalnızlaştırıyor. Doğayla başbaşa kalırken zaman geçirmeyi de bilmek gerekiyor. Ben mesela kitaplarımı ve neyimi almaya çalışırım hep.

8) Yiyecek/İçecek İhtiyacı

Kampta yiyecek, içecek ihtiyacı çok geniş bir konu ve uzun uzun ayrı bir zamanda yazılması gereken bir konu. Ancak kısaca şunu söyleyebilirim bir kaç gün bimden, a101den aldığınız konserve yiyeceklerle veya yanınızda taşıyacağınız 1.5 litre sularla kimse ölmez. Alın geçin keyfinize bakın. Ayrıca şunu da yapabilirsiniz. Decathlon’dan aldığınız tüple yumurtada kızartabilir veya kaynatabilirsiniz de. Yani çok az yiyeceklerle idare edebilirsiniz dert etmeyin.

Şimdi Geldik Kamp İçin En En Önemli Meseleye

DOĞAYI KİRLETMEYİN. Bakın yalvarırım doğayı kirletmeyin. Çok fazla kez şahit olmuş birisi olarak bir insan hem doğada kalıp hem doğayı nasıl kirletebilir diye çok düşünüyorum. Nasıl mümkün olabilir?

Yapmayın! Basit bir internet araştırmasında bile bakın neler çıkıyor. (“Google – Kampçıların Doğayı Kirletmesi”) Marmaris olayını unuttunuz mu? Hani Kurban bayramında sözde doğa sever kampçıların ardından çıkan çöpler (“Tam 1885 Ton”) Haberlere düşmüş çok yazı, bizim de gördüğümüz çok manzara var.

İçki içmeniz, sigara içmeniz zerre umrumda değil ama izmaritini, şişeni DOĞAYA ATAMAZSIN! Ne yemek yediğin umrumda değil ama kabını, poşetini DOĞAYA ATAMAZSIN!

Bizler birer misafiriz tabiatta ve bir misafir nasıl davranması gerekiyorsa doğada da bizlerin de öyle davranması gerekir.

Daha önceki kamp ile ilgili yazılarıma gitmek için tıklayabilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

İnsanların hayatlarına dokunan uygulamaları geliştirmeyi seven bir iOS yazılım geliştiricisi.

İlgili Yazılar

3 yorum

Popüler Yorumlar

Güzel yazı teşekkürler.

Yoruma git
Oğuzhan  -  23/08/2020 / 16:55

Daha az ateş daha çok kamp ocağı, çok yararlı ve bilgilendirici bir yazı teşekkürler.

Yoruma git

Tüm Yorumlar

Oğuzhan  -  23/08/2020 / 16:55

Daha az ateş daha çok kamp ocağı, çok yararlı ve bilgilendirici bir yazı teşekkürler.

Yanıtla

Güzel yazı teşekkürler.

Yanıtla
Ahmet  -  27/08/2020 / 22:16

Yazı harika. Bir kamp kulübü kurmak çok güzel olurdu.

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Kayıt Ol

VEYA

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

VEYA

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol