ChatGPT Nedir ve GPT4 Tüm Özellikleri

Yeni mezun bir bilgisayar mühendisi sıfatıyla söylemek isterim ki ChatGPT gerçek manada çok büyük bir devrim. Bu teknolojiyi anlayıp ve yolunu çizenler yazılımda çok büyük yerlere geleceğine ve bu teknolojiyi görmezden gelenlerin ise bir gün çok pişman olacağına inanıyorum. Artık ben Google’da, Youtube’da, Stackoverflow’da, Medium’da vs. bir şey aratmadan önce ilk ChatGPT de bakıyorum eğer istediğim bir sonuca ulaşamazsam çeşitli yerlerde aratıyorum. Benim hem arkadaşım, hem hocam, hem bilgi mentörüm olmuş durumda. Yazımın en sonunda bu dediklerimin sebeplerini tek tek anlıyor olacasınız elbette ki ama öncelikle,

Nedir ChatGPT?

omerfarukozturk.com

ChatGPT, bir yapay zeka dil modelidir ve GPT-3.5 mimarisi temel alınarak eğitilmiştir. İçerdiği özellikler, devrim niteliği taşır. Ancak bu özelliklere geçmeden önce, bazı konulara değinmek istiyorum. Öncelikle, ChatGPT’nin temelini oluşturan Yapay Sinir Ağları hakkında bir ders aldığım üniversitemdeki ders adı da “Neural Network” idi. Bu ders sayesinde, ChatGPT’nin gerçekte ne kadar büyük bir yapay zeka olduğunu daha iyi anlayabiliyorum.

Neural Network nedir?

omerfarukozturk.com

Nöral ağlar (Yapay Sinir Ağları), insan beyninin bilgi işlemek için kullandığı biyolojik nöronların çalışma şeklini taklit etmeye çalışan yapay zeka ve makine öğrenimi modelleridir. Veri örüntülerini öğrenmek ve tanımak için kullanılır ve genellikle çok sayıda katman ve düğümden (nöron) oluşan karmaşık yapılar içerir.

Nöral ağlar, görüntü ve ses tanıma, doğal dil işleme, oyun stratejisi ve tıbbi teşhis gibi birçok uygulama alanında kullanılabilir. Bu teknoloji, derin öğrenme (deep learning) olarak bilinen ve büyük veri kümeleri üzerinde karmaşık örüntüler ve görevler öğrenmek için kullanılan bir makine öğrenimi alt dalının temelini oluşturur.

Daha iyi anlamak için Tanju Doğan’ın LinkedIn’de paylaştığı “Yapay Sinir Ağları ve Tek Katmanlı Ağlarda Öğrenme” adlı makaleyi öneririm. Bu öğrenme şekli için formüller ve bu formüllerin işleyişi bulunuyor. Bu formüllerin temel mantıklarını, Tanju Doğan’ın makalesinde daha iyi kavrayabilirsiniz. Bu konuyu iyi anladıktan sonra, bu alanda ustalaşmış olan OpenAI’yı yakından inceleyebiliriz.

OpenAI Nedir, Kimdir?

OpenAI, ABD merkezli bir yapay zeka araştırma şirketidir. Şirket, yapay zeka alanında insanlığa fayda sağlayacak araştırmalar yapmayı hedefliyor. 2015 yılında San Francisco’da kurulan OpenAI, patentleri ve araştırmaları halka açık hale getirerek diğer kurumlar ve araştırmacılarla serbest iş birliği yapmayı hedeflemektedir.

OpenAI, sadece ChatGPT’yi değil, birçok ürün geliştirmiştir. Bu ürünler, hem GPT 4’ün geliştirilmesine yol açmış hem de birçok alanda kendini ispatlamıştır. En temel prensibinde ise Neural Network yatmakta ve yapay zekanın her alanını kullanarak büyük projeleri kademe kademe gerçekleştirmiştir.

omerfarukozturk.com

Discord kullanıyorsanız eğer, ücretsiz OpenAI ürünlerini yakından inceleme fırsatı elde edebilirsiniz. Diskord sunucusuna katılmak için tıklayabilirsiniz. Ayrıca burada, herkesim insanla da konuşabilir, fikir alışverişleri vs. de yapabilirsiniz. Bizzat OpenAI’in kendi sunucusu çünkü.

ChatGPT Tarihi ve Özellikleri

ChatGPT’nin tarihi, OpenAI tarafından geliştirilen önceki dil modeli olan GPT serisinin başlangıcına kadar izlenebilir.

  1. GPT – Haziran 2018 İlk GPT modeli, dönüştürücü mimarisi kullanılarak oluşturulan önceden eğitilmiş bir dil modelidir. Bu model, transfer öğrenmeyi kullanarak çeşitli doğal dil işleme görevlerinde başarılı oldu.
  2. GPT-2 – Şubat 2019 GPT’nin ikinci nesli olan GPT-2, önceki modele göre önemli ölçüde daha büyük ve daha güçlüydü. Bu model, 1,5 milyar parametre ile eğitildi ve dil modelleme yeteneklerinde önemli bir gelişme sağladı. GPT-2’nin çıktığı sıralarda, yayınlanmaması için karar alındı, çünkü ürettiği metinlerin kalitesi nedeniyle kötüye kullanılma endişesi vardı. Ancak, sonrasında modelin daha küçük sürümleri ve tam sürümü yayınlandı.
  3. GPT-3 – Haziran 2020 GPT-3, 175 milyar parametreyle, GPT-2’ye göre daha büyük ve daha etkileyici bir modeldir. Dil anlayışı ve üretiminde önemli bir atılım sağlayarak, önceki nesillerden çok daha geniş bir yelpazede görevlerde başarılı oldu. GPT-3, doğal dil işleme ve yapay zeka alanında önemli bir kilometre taşı olarak kabul edildi.
  4. ChatGPT (GPT-4) – 2022 ChatGPT, GPT serisinin dördüncü nesli ve en son modelidir. GPT-4 mimarisine dayanan ChatGPT, önceki sürümlere göre daha gelişmiş doğal dil anlayışı ve üretimi sunar. Kullanıcıların sorularını ve isteklerini anlamak ve doğal dilde geri dönüş sağlamak için tasarlanmıştır.

Burada ek bir bilgi vermek istiyorum. GPT-2 ilk çıktığı zamanlarda bütün Wikipedia makalelerini eğitmek için OpenAI kullanmıştı. Sonrasında ise Reddit, Twitter gibi sosyal medya sitelerini de kullanarak eğitmesini artırmak istemişti. Ancak sonrasında GPT’nin üretmiş olduğu yazı metinlerine dikkat edildiğinde; çok fazla ırkçı, argo ağzı taşıyan sokak eşkiyası gibi konuşmaya başlamıştı. İnsanlar korkmaya başlamış ve artık ön yargıyla yaklaşmaya başlamışlardı. Ancak, sonrasında GPT-3 ile bu aşıldı ve daha ılıman, kibar, nazik bir GPT ortaya çıkarmış oldular.

Aslında Bir Bebek GPT – 2

omerfarukozturk.com

İlk GPT versiyonu aslında bir denemeydi ama GPT – 2 versiyonu tamamen bir bebek gibi, sadece öğrenmeye çalışan bir bebek. GPT – 3 ile biraz daha akıllı bir çocuk gibi gibi oldu. Her şeyi yapmayan, biraz sınırları olan ama hala öğrenmeye aç birisi gibi. GPT – 4 ise biraz daha ilkokul öğrencisi gibi. Konuşkan ve arkadaşlarına bir şeyleri öğretmeyi seven akıllı bir ilkokul öğrencisi gibi ama hala öğrenmeye son derece açık bir çocuk daha. Peki ya gelecek nasıl olacak? Tam bir merak konusu. Biz şimdi, şuan OpenAI üzerinde bulunan herkesin ücretsiz bir şekilde erişebileceği GPT – 3.5 versiyonu hakkında konuşalım.

ChatGPT – 3.5 Özellikleri

GPT-3, önceki yapay zeka teknolojilerine göre daha güçlü, çünkü daha fazla veriyi daha doğru bir şekilde işleyebiliyor. 2021 itibariyle, 175 milyardan fazla makine öğrenimi parametresi kullanan bir sinir ağına sahip. Bu teknoloji, insan konuşma kalıplarının tonu ve nüanslarıyla metin halinde oluşturarak istemleri girerek cevap verebiliyor.

En büyük özelliği, 175 milyar parametre ile bir insanla konuşuyormuş gibi bilgi alışverişi yapabilmesidir. Örneğin, bir ders sırasında öğretmenin anlattığı bir şeyi anlamadıysanız hiç dert değil, hocanın dırdırını çekmek yerine GPT-3’ü kullanarak harf harf anlatmasını isteyebilirsiniz. Bu işlemi yaparken hiç sıkılmadan saatlerce size tane tane anlatabilir.

Ayrıca, GPT-3’ü kullanarak birçok farklı konuda ve şekilde konuşabiliriz. Örneğin, aşağıdaki örnekte olduğu gibi:

omerfarukozturk.com

Öğrenci, şair veya resmi dil gibi parametrelerle farklı cevaplar alabilirsiniz. Yüksek lisans öğrenci gözünden Yapay Sinir Ağları makalesi ya da İngilizce C1 seviye paragraf talep edebilirsiniz. Yazılım alanında Clean Code, BigO notasyonu, farklı dillerde algoritmalar ve açıklamaları gibi çok şey öğrenebilirsiniz.

LeetCode ve hackerrank gibi sitelerde zorlanırsanız, bu sistem sizin için çözüm üretir ve alternatif algoritmalar sunar. Yapay sinir ağlarıyla çalışır ve internette olmayan bilgileri bile sağlayabilir, örneğin Assembly dilinde LeetCode Hard sorularının çözümleri.

omerfarukozturk.com

Görüldüğü üzere ayet bile vererek, mükemmel cevaplar vermekte. Ayrıca her anlamda sorular da sorabilirsiniz. Bir dizi/ film tavsiyesi, yemek tarifi. Hatta “Elimde sadece 3 tane patates, 1 tane soğan vs. var yemek olarak ne yapabilirim” bu tip şeyler derseniz, mükemmel yemek tarifleri alabilirsiniz. Yeterki amacınız bilgi almak olsun, size aklınız ve hayalinizin almayacağı ölçütte ChatGPT yardım eder. Her bilgi için bir yerleri araştırmak, Medium-Wikipedia’da vs. saatlerce okuma yapmak, Youtube’da saatlerce bir şeyleri izlemek zorunda değilsiniz artık. Ancak, şunu da diyebilirsiniz ben yazılı metinlerden de okumak istiyorum ChatGPT’nin vermiş olduğu bilgileri teyitlemek istiyorum. O zaman sorunuzu sorduktan hemen sonra, bana vermiş olduğun kaynağın adı nedir detaylı okuyacağım. Bunu da yapıyor. Cilt cilt kitap önerisi de yapıyor.

ChatGPT Bir Rekor Kırdı

omerfarukozturk.com

Sadece 5 günde 1 milyon kullanıcıya ulaştı.

omerfarukozturk.com

100 milyon kullanıcıya ise sadece 2 ayda ulaştı. Küresel ölçütte bir devrim niteliği taşıdığı çok açık.

Peki Her Şey İyi Güzel de, ChatGPT – 4 Versiyonu Nedir?

İşte asıl kıyamet burada kopuyor. ChatGPT tamamen başka bir seviyeye evrildi. Bu zamana kadar söylemiş olduğum her şeyi unutun. Bu saatten sonra her şey çok daha farklı olacak. Hele bir de, şu an üzerinde çalıştıkları şeyleri size söylediğim zaman daha da şaşıracaksınız.

ChatGPT – 4’ün Ağzınızı Açık Bıraktıracak Yetenekleri

omerfarukozturk.com

GPT-3’te 17 GB veri bulunurken, GPT-4 için eğitimde kullanılan veri boyutu 45 GB seviyelerine çıkmıştır. Bu da cevaplarda tutarlı olmasının yanında daha geniş bir cevap kapasitesine sahip olacağını gösteriyor. Parametre konusuna ise; GPT-3, 175 milyar parametre barındırıyordu. GPT-4’ün 100 trilyon parametre barındırıyor. (Aradaki farka bak) Ayrıca, GPT – 4, 25.000 kelimeye kadar okuyabiliyor, analiz edebiliyor ve yazabiliyor. Bu da daha uzun sonuçlar alabileceğinizi gösteriyor. (Yani bırakın 25 bini 3-5 bin bile yeterli gerçek manada, 25 bin çok uçuk)

Bunlara ek olarak OpenAI CEO’su Sam Altman, boyut bakımından GPT-4’ün GPT-3’ü aşmayacağını fakat çok daha güçlü CPU ve GPU’larla çalıştığından çok daha hızlı çalıştığını belirtti

omerfarukozturk.com

Resimleri analiz etme becerisine de sahip. Örneğin, eldiven düştüğünde ne olur diye sorarsanız. Tahta plank’a çarpacağını ve topun havaya uçacağını söyleyebilmekte.

ChatGPT, 3 versiyonunda da, 4 versiyonunda da şuan için verileri Eylül 2021 yılına kadar geçerli, ancak 2021 yılına kadar internette olan herbir bilgiyi içerisinde barındırmakta. Bütün makaleleri okumuş, dökümanlarını okumuş, kitapları, okumuş bir yapay zeka dil modeli bulunmakta. Güncel değiller ancak zamanla daha da güncel halini yapacaklardır eminim fakat inanın hiçbir önemi yok. 2021 yılına kadar olan veriler ne demek, trilyonlarca ulaşabileceğiniz bilgiler bulunmakta.

Somut Olarak ChatGPT – 4

  • Bir kullanıcı GPT – 4 kullanarak ikonik hale gelmiş oyunları yapmaya başlamış bile. Peşinden atılan twittlere baktığınız da ise daha çok şaşıracaksınız, bir çok oyun yapan insan bu şekilde paylaşmaya başlamış bile.
  • Mesela onlardan bir tanesinde küçüklüğümüzün ‘Snake’ oyunu bulunmakta.
  • Ayrıca Intercom, Bing, Dualingo gibi büyük şirketler de resmi olarak ChatGPT kullanacağını ifade ettiler. GPT inanılmaz büyük bir hızla gelişim göstermekte.

Peki Bundan Sonra Ne Olacak? – ChatGPT – 4

GPT-4 şuan deneme amaçlı olarak Plus kullanıcılarına sunuldu ama tam manasıyla hizmet vermiyor henüz. Bunu şöyle açıklayabilirim sizlere: Eğer GPT-4 kullanmak isterseniz bir uyarı görmekte olacaksınız. “GPT-4 currently has a cap of 25 messages every 3 hours. Expect lower cap next week, as we adjust for demand.” Yani 3 saatte sadece 25 mesaj hakkımızın olduğu ancak önümüzdeki süreçte bunun daha da iyileştirebileceği söylenmekte. Fakat, GPT – 4 tam manasıyla ne demek olacak biliyor musunuz?

GPT – 4’ün birden fazla modlu olacağı söyleniyor. GPT 3 ile sadece metin üretebiliyorduk fakat şimdi GPT – 4 ile hem görüntü de üretebileceğiz. Ama sadece resimlerden bahsetmiyorum. Onu zaten DALL-E’i de vs. yapıyorlar. Video özelliğinden bahsediyorum. Ayrıca ses özelliği üzerinde de çalıştıklarını açıkladılar. Microsoft bu durumu şöyle anlatıyor: iPhone nasıl ilk dokunmatik ekranını 10 sene önce çıkardığında dünya üzerinde bir devrim niteliği taşıdı, GPT – 4’de buna benzer bir devrim niteliği taşıyacak.

ChatGPT Hayatımızı Nasıl Etkilemeli?

Eğer video ve ses özelliği tam anlamıyla hayatımıza girerse, istediğimiz konuyu video ve sesli olarak öğrenebiliriz. Yani video ve ses özelliği ileride eklenmiş olacak. Hayal edebiliyor musunuz? Ünlü isimler, mükemmel Türkçe aksanıyla dersler anlatıyor olacaklar. Anlamadığımız noktada durdurup soru sorabileceğiz, sanki gerçek bir öğretmenle konuşuyormuş gibi. Ama bu teknoloji, işleri elinden almayacak; sadece kabul edenler için işleri kolaylaştıracak.

Microsoft CEO’su Satya Nadella, yapay zekanın amacının insanların işlerini ortadan kaldırmak değil, kolaylaştırmak olduğunu söylüyor. Yeni bir yazılımcı olarak, Hintli videoları izlemek yerine doğrudan bilgiye ulaşmak ve internette zaman kaybetmemek büyük bir avantaj.

Bu, işleri değiştirmekle ilgili değil, tekrarlayan görevleri öncekinden farklı bir şekilde yapmakla ilgili.

Andreas Braun

Microsoft, çalışanların yapay zekanın benimsenmesi konusunda eğitilmesini öneriyor. Geleneksel iş tanımları değişirken, yeni ve heyecan verici meslekler ortaya çıkıyor, diyor Microsoft Almanya direktörü Marianne Janik.

Hayat değişiyor ve biz değişime ayak uydurmalıyız. Bilgisayar mühendisliği alanında ChatGPT ile üniversite dersleri ve ev ödevleri anlamsız hale geliyor. Üniversitede aylar süren eğitimler, Youtube gibi platformlarda saatler içinde öğrenilebiliyorken ChatGPT ile bilgiye dakikalar içerisinde ulaşılabiliyoruz. Mülakat sorularının cevaplarını bile kolayca öğrenebiliyoruz. ChatGPT ile çalışarak mülakatlara daha iyi hazırlanabiliyor ve eksiklerimizi gözden geçirebiliyoruz.

Üniversitelerin, öğrencilere bilginin pazarlanması, girişimcilik, katma değer ve insan ilişkileri gibi konuları öğretmeleri gerekiyor artık daha çok, çünkü ChatGPT ile ulaşılabilen bilgilere ek olarak, üniversitelerin fark yaratması önemli. Bazı üniversiteler hala eski düşünce yapısıyla hareket ediyor, ancak değişimin parçası olmaları gerekiyor. (Sevgili hocalarım, darılma ve gücenme yok. Sonra öğrenci başarısız diyorsunuz)

Son Olarak, ChatGPT Fiyatları Hakkında

omerfarukozturk.com

Maalesef bölgelere yönelik fiyatlandırmayı henüz getirmediler. Gönül isterdi ki, artan bu dolar kuru karşısında dolar karşılığında satın almamak olsun. Ancak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, bir çok ücretli bir şekilde öğrenebileceğiniz bilgiden çok daha hızlı ve bir insanla konuşuyor gibi öğrenebileceksiniz. Yani vereceğiniz fiyatı son derece hak eden bir ürün.

Allah bilir GPT bu hızla gelişirken birkaç sene sonra ben bu yazıma nasıl bakıyor olacağım…

Sağlıklı Kalın

Hepinize bol kodlamalar diliyorum

Ömer Faruk Öztürk

Kaynakça

  1. Gearrice. (2022, 10 Mart). GPT-4 will arrive next week and will be multimodal [Blog yazısı]. Erişim tarihi: 18 Mart 2023, https://www.gearrice.com/update/gpt-4-will-arrive-next-week-and-will-be-multimodal/
  2. Wikipedia contributors. (2023, March 10). ChatGPT. In Wikipedia, The Free Encyclopedia. Erişim tarihi: 18 Mart 2023, https://en.wikipedia.org/wiki/ChatGPT
  3. Dignan, L. (2021, March 2). What is ChatGPT and why does it matter? Here’s everything you need to know. ZDNet. Erişim tarihi: 18 Mart 2023, https://www.zdnet.com/article/what-is-chatgpt-and-why-does-it-matter-heres-everything-you-need-to-know/
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

İnsanların hayatlarına dokunan uygulamaları geliştirmeyi seven bir iOS yazılım geliştiricisi.

İlgili Yazılar

8 yorum

Popüler Yorumlar

Furkan  -  18/03/2023 / 23:34

Chatgpt’yi detaylı şekilde anlatman, örneklendirmen hoş olmuş.Faydalı bir yazı eline sağlık.

Yoruma git
Yahya  -  19/03/2023 / 23:55

Gayet açıklayıcı ve keyifli bir yazı olmuş. Ellerine sağlık ☺️

Yoruma git
Caner  -  19/03/2023 / 23:06

Yapay zeka ve ChatGPT hakkında çok detaylı, anlaşılır ve faydalı bir aktarım olmuş. Eline sağlık. Birçok kişinin aklındaki soru işaretlerini giderdiğini düşünüyorum 🙂

Yoruma git

Tüm Yorumlar

Furkan  -  18/03/2023 / 23:34

Chatgpt’yi detaylı şekilde anlatman, örneklendirmen hoş olmuş.Faydalı bir yazı eline sağlık.

Yanıtla
Caner  -  19/03/2023 / 23:06

Yapay zeka ve ChatGPT hakkında çok detaylı, anlaşılır ve faydalı bir aktarım olmuş. Eline sağlık. Birçok kişinin aklındaki soru işaretlerini giderdiğini düşünüyorum 🙂

Yanıtla
Yahya  -  19/03/2023 / 23:55

Gayet açıklayıcı ve keyifli bir yazı olmuş. Ellerine sağlık ☺️

Yanıtla
Fatih  -  20/03/2023 / 00:17

bakalım gelecekte nerelere gidecek

Yanıtla
Nazım Çabuk  -  20/03/2023 / 00:41

Harika bir araştırma ve derleme yazısı olmuş. Emeğine sağlık Ömer Faruk.

Yanıtla
Şahin K.  -  20/03/2023 / 20:51

https://youtu.be/Nmt7Y1ZcMGc

ileride yapay zekanın yazdığı senaryoları çekmek nasip olacak mı acaba? Gelecek gerçekten bambaşka bir seviyeye gidiyor.

Yanıtla
İmdat Koçak  -  21/03/2023 / 14:18

Yapay zeka destekli bu program bir çok işimizi birine sormadan halledeceğiz. Yazınız için teşekkürler 🙏

Yanıtla
Kamil  -  30/03/2023 / 06:16

Vay be ChatGPT sen neymişsin. Allah bilir GPT5 nasıl olacak

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Kayıt Ol

VEYA

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

VEYA

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol