Uzun Ömürlü Bir Bilgisayar İçin Yapmanız Gerekenler

Biliyor musunuz? 1 yılda bilgisayarların fiyatları yüzde 80 arttı. Tabi 17 Haziran 2016 tarihinde dolar kurunun 2,9290 olduğunu düşünürsek bugünkü güncel kurla fiyatların genel olarak nasıl arttığına şahit olmak gerçekten çok üzücü. Bu durumda kullanıcılar para biriktirip yeni bilgisayarlara geçiş yapmak değil, mevcut bilgisayarlarını nasıl daha uzun ömürlü kullanabilirim? Sorusu bu şartlar altında daha doğru oluyor.

Uzun Ömürlü Bir Bilgisayar İçin Uygulamanız Gereken 7 Madde

Bu maddeleri kendi tecrübelerimle oluşturdum. Yanlışım varsa düzeltiriz birlikte, eksiğim varsa ekleriz maddeleri. Öyleyse madde madde gidelim.

1) Ağır Bir Oyun Oynarken Dikkat!

Oyun oynamak nasıl da çok keyifli… Ancak her geçen gün yeni çıkan oyunlar bilgisayarımızı daha fazla zorlamak da ve bilgisayarımızın ömrünü kısaltmak da malesef 🙁 Tabi bilgisayarınızın donanım özellikleri iyiyse, masaüstünde oynuyorsanız, veya çok fazla oyun oynayan bir insan değilseniz sizin için bir sıkıntı yok. Ancak tüm gün bilgisayar açık ve ağır oyunları düşük bütçeli bir laptop da oynuyorsanız ortada bir sıkıntı var demektir.

Bu durumda ağır bir oyun oynarken her 30-45 dakikada bir oyunu kapatıp veya aşağıya alıp bir kaç dakika bilgisayarı dinlendirmeniz. Ekran kartı kendine gelir. Hem de daha az donma yaşarsınız oyunlarda.

2) Bir Oyundayken Asla Ama Asla Bilgisayarınızı Kapatmayın.

Arkada bir oyun açık ve ekran kartınız diyelim ki 70 dereceye çıkmış durumda. Siz direk bilgisayarı kapatmak istediniz. Mesela fişi çektiniz. Bu durumda oda sıcaklığına göre bu ekran kartları sıcaklığını hala koruyabilir. 50 – 60 derece de 30 – 40 dakika bile kalabilir. Yemek pişirdikten sonra tencerenin sıcaklığı hala kaldığı gibi 🙂

Ancak burada ki sıkıntı şu bilgisayarlarınız da bakır kablo var ve bilgisayarlarınızın fanları çalışmayınca soğuması çok daha zor olacak. Ekran kartınızın durduk yere ömrünü tüketmiş olacaksınız. Daha uzun ömürlü bir bilgisayar için önce bilgisayarınızın çalıştırdığı programları vs kapatın, bilgisayarınızı dinlendirin sonra bilgisayarınızı kapatın.

3) Uzun Ömürlü Bir Bilgisayar İçin “7 / 24 Bilgisayarı Açık Tutmak” Doğru Bir Şey Mi?

Benim bilgisayarım 7 / 24 açık bilgisayarıma bir şey olmuyor diyen kimseye inanmayın. Günümüzün en iyi bilgisayarı bile 24 saat açık durduktan sonra bilgisayarın bataryası, güç kaynağı yorulmaya başlar. Zaten bir bilgisayar neden sürekli açık durmalı ki?

Hem bilgisayarla çalışıyorsunuz hem de bilgisayarla eğlenen birisiyseniz belki 24 saat açık tutmak isteyebilirsiniz bilgisayarlarınızı. Ancak bu durumda 5-6 saat çalıştıktan sonra bilgisayarınızı kapatın biraz dinlendirin. Hem de siz gözlerinizi dinlendirmiş olacaksınız. Hem gözünüz için hem de bilgisayarınız için daha uzun ömürlü olmuş olacak.

4) Macun Sürme Süresi

1-2 yılda bir macun sürmek yerine 8-10 ayda bir macun sürün. Bilgisayarınızın içini temiz tutmaya çalışın. Nasıl ki siz her duş alıyorsunuz, bakıma ihtiyacınız var. Bilgisayarınızın da bakıma ihtiyacı var. Bakımlı olmayan bilgisayarlar da yavaş yavaş fps droplarıyla başlayan bu süreç bilgisayarınızı değiştirmeye kadar götürebilir. Hiç gereği yok. Dolar 8,51 TL.

5) Bilgisayarınıza Karşı Nazik Olun

Eğer masaüstü kullanıcıysanız kasanıza dikkat edin. Yanlışlıkla ayağınız çarpabilir üstüne bir şey düşebilir vs. Varyasyonlar fazla tabi ki, karşınıza çıkacak problemler ise ciddi boyutlara bile ulaşabilir. Hardiskinize bir şey olabilir, ana kartınıza bir şey olabilir. Bu konuda tecrübeli arkadaşlar beni daha iyi anlayacaktır 🙂

Laptop kullanıcıysanız işiniz daha zor. Mesela farkında olmadan işiniz bitiyor bilgisayarınızı zeminde bırakıveriyorsunuz. Biri farketmeden üzerine basıp geçebilir. Bilgisayarınızın yanında bir şeyler yiyip içerken üzerine dökülebiliyor felan. Aman dikkat edin. Klavyenizin altında ekran kartı, ana kart, işlemci gibi şeylerin olduğunu unutmayın.

6) Bilgisayarınızın Hava Almasına İzin Verin

Kasanızı duvarın dibine koymayın mesela. Laptoplarınızı hep sert bir zemin üzerinde tutun mesela. Ben bir laptop kullanıcısıyım aktif bir şekilde ve şunu söyleyebilirim, yaşadığım tecrübelerden sonra. 🙂

Laptop da yatak da film izlemek çok keyifli bir şey bazen kucağınız da tutarsınız bazen yada yatağınıza koyarsınız. Bu durumda yumuşak bir konumda kalınca laptop işlemciniz hava almayacak ve bilgisayarın fanları normal çalışmayacak. Bu durum sizin hem işlemcinizi, hem ekran kartınızı, hem bataryanızı gereksiz bir şekilde ısındırmış olacak ve sadece film izleyerek 🙂

Bir de siz rahat oluyor diye oyun oynarken, video edit yaparken veya program geliştirirken yatakta vs yapıyorsanız o zaman gerçekten vay halinize. Bilgisayarınıza çok ciddi zarar veriyorsunuz.

Masaüstünde fazla zarar vermedim bilgisayarıma bu konuyla ilgili ancak 🙂 şunu söyleyebilirim. Kasanız duvara sabit duruyorsa hava çıkışı daha zor olacak o yüzden 1-2 karış mesafe bırakmanız daha doğru olacağını düşünüyorum.

7) Bilgisayarınızın Nefes Almasına İzin Verin | Güncelleme Meselesi

Bilgisayarınızın güncellemelerini sürekli yapın. Geçiştirmeyin. Anti-virüs kullanmamazlık etmeyin. Bilgisayarınızda ki gereksiz dosyaları silmeyi unutmayın. Bilgisayarınız ne kadar güçlü olursa olsun gereksiz çalışan her bir işlem, bilgisayarınızda ki en ufak bir virüs veya güncellenmemiş herhangi bir windows yazılımını güncellememeniz bilgisayarınızı daha fazla yormaya sebep verecektir.

Son Olarak

Unutmayın bilgisayarların en büyük düşmanı Tozlar-Virüsler veya yukarıda saydığım herhangi bir madde değildir. DİKKATSİZ KULLANICILARDIR.

Uzun ömürlü bir bilgisayar için de bu maddelere veya buna ekleyeceğiniz bazı maddelere bakarak da çok fazla stresli yaşamamak gerekir. Bu seferde aman bilgisayarımıza bir şey olacak diye çok panik bir şekilde yaşarsak bu seferde bilgisayarda hiç oyun oynayamayız, uygulama geliştiremeyiz, site/youtube vs içerik çıkaramayız.

Daha fazla bilgisayarlar ve televizyonlar hakkında yazı okumak için tıklayabilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

İnsanların hayatlarına dokunan uygulamaları geliştirmeyi seven bir iOS yazılım geliştiricisi.

İlgili Yazılar

3 yorum

Popüler Yorumlar

Ömer Faruk Öztürk  -  08/11/2020 / 17:25

Muhtemelen bilgisayarınız eski ve Windows HDD üzerine kurulu. Bu durumda bilgisayar her açıldığında çok geç açılacak ve sinir bozucu bir hale gelecek. Ancak şöyle bir durum var siz bunu sürekli tekrar etmeniz durumunda bilgisayarınıza çok ciddi hasarlar verebilir. Bunun için en kısa zaman bilgisayarınıza bir de SSD taktırmanız ve Windows’u SSD üzerine kurmanız. Böylece bilgisayarınız 15-20 saniye de açılır sizde daha güvenli kullanırsınız bilgisayarınızı

Yoruma git
OsManGAzi06  -  08/11/2020 / 17:21

Ben bilgisayarımı sürekli açık tutuyorum çünkü kapatıp açtığımda çok geç açılıyor.Bilgisayarın sürekli açık olmasının zararlı olduğunu söylemişsiniz.O halde ben ne yapmalıyım?

Yoruma git

Tüm Yorumlar

OsManGAzi06  -  08/11/2020 / 17:21

Ben bilgisayarımı sürekli açık tutuyorum çünkü kapatıp açtığımda çok geç açılıyor.Bilgisayarın sürekli açık olmasının zararlı olduğunu söylemişsiniz.O halde ben ne yapmalıyım?

Yanıtla
Ömer Faruk Öztürk  -  08/11/2020 / 17:25

Muhtemelen bilgisayarınız eski ve Windows HDD üzerine kurulu. Bu durumda bilgisayar her açıldığında çok geç açılacak ve sinir bozucu bir hale gelecek. Ancak şöyle bir durum var siz bunu sürekli tekrar etmeniz durumunda bilgisayarınıza çok ciddi hasarlar verebilir. Bunun için en kısa zaman bilgisayarınıza bir de SSD taktırmanız ve Windows’u SSD üzerine kurmanız. Böylece bilgisayarınız 15-20 saniye de açılır sizde daha güvenli kullanırsınız bilgisayarınızı

Yanıtla
OsManGAzi06  -  08/11/2020 / 17:32

En kısa zamanda ssd taktırmaya çalışacağım.Teşekkürler…

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Kayıt Ol

VEYA

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

VEYA

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol